Naar de navigatie Naar de inhoud

Meer inzicht in zorgaanbod met vergelijkingshulpen

Geplaatst op 8 januari 2016 door - 8144 keer bekeken

“Ik wil naar het beste ziekenhuis.” Dit zeggen patiënten vaak tegen hun huisarts als blijkt dat zij voor onderzoek of (verdere) behandeling van hun aandoening naar het ziekenhuis moeten. Maar het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk. Waar u misschien veel waarde hecht aan een korte reistijd, staat bij een ander de ervaring van het ziekenhuis met bepaalde ingrepen bovenaan. Welk ziekenhuis of welke zelfstandige kliniek voor u geschikt is, is dus heel persoonlijk. Gelukkig heeft u wel een vinger in de pap wat betreft de keuze van een ziekenhuis: u heeft namelijk het recht om deze zelf te kiezen.

Maar waar kunt u deze keuze dan op baseren? En hoe weet ik of de kwaliteit van het ziekenhuis goed is? Voor dit laatste zijn kwaliteitsnormen ingesteld.

Kijk naar kwaliteitseisen, aanbod, wensen en patiëntervaringen

Kwaliteitsnormen zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg te bieden. Een aantal voorbeelden van kwaliteitsnormen zijn:

  • Hoeveel operaties een ziekenhuis per jaar uitvoert.
  • De maximale wachttijd voor een consult, onderzoek of behandeling.
  • Aantal artsen dat binnen het ziekenhuis de operatie kan uitvoeren.


Deze kwaliteitsnormen geven al veel informatie over de kwaliteit van zorg, maar ze zeggen niet alles. Het is dan ook aan te raden om verder te kijken dan dat, mede omdat nog niet alle kwaliteitsnormen al openbaar zijn. Waar u ook naar kunt kijken, is bijvoorbeeld het aanbod van het ziekenhuis.

Want daar zijn behoorlijk verschillen in. Zo kunt u in het ziekenhuis bij een inwendig darmonderzoek wel onder volledige narcose, terwijl een ander ziekenhuis alleen een roesje geeft. En in het ene ziekenhuis zijn bepaalde kankeroperaties wel mogelijk en bij anderen niet.

Belangrijk is ook om uw eigen wensen op te schrijven en deze mee te nemen bij het kiezen. Ook ervaringen van andere patiënten zijn nuttig bij het kiezen. U vindt deze bijvoorbeeld op ZorgkaartNederland.nl. De ervaringen geven namelijk al heel goed inzicht in hoe patiëntvriendelijk de zorg is.

Gebruik de vergelijkingshulpen

Een handig hulpmiddel dat u kunt gebruiken om een geschikt ziekenhuis of geschikte zelfstandig kliniek te vinden is een vergelijkingshulp. In dit online hulpmiddel kunt u aangeven vanuit welke locatie u een ziekenhuis zoekt, hoever u maximaal wilt reizen. Verder kunt u uw voorkeur voor het zorgaanbod en faciliteiten aangeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een gespecialiseerd verpleegkundige of de mogelijkheid om uw arts per mail vragen te stellen.

Op basis van uw keuze krijgt u een overzicht van ziekenhuizen gerangschikt op uw wensen. De ziekenhuizen kunt u met elkaar vergelijken, maximaal 3 tegelijk.

22 vergelijkingshulpen op ZorgkaartNederland

Op ZorgkaartNederland staan inmiddels 22 vergelijkingshulpen, voor diverse aandoeningen. Deze maken we samen met een patiëntenorganisatie en de basis hiervoor vormt de informatie van Zorginstituut Nederland (ZIN). Omdat het Zorginstituut nieuwe gegevens heeft, zijn we bezig om de huidige vergelijkingshulpen te updaten en nieuwe vergelijkingshulpen toe te voegen. Hieronder een overzicht van de nieuwste vergelijkingshulpen:


De komende periode updaten we nog meer vergelijkingshulpen. Dus houd de site in de gaten voor de laatste informatie.

ZorgkaartNederland



Er is 1 reactie geplaatst

Welmoed | 13 januari 2016

Ik verheug me op het ultieme moment van partnership tussen zorgverlener en patiënt!
Zorgkaartnederland voor zorgverleners, gesponsord door de NPCF.
Waarin 18 miljoen ( potentiële) patiënten anoniem beoordeeld worden door anonieme zorgverleners.
Criteria: medicatietrouw, trouw aan advies, trouw aan hulpverlener, opstelling tijdens consult, en ga maar door.
Zwarte lijst voor nare patiënten, zoals er vele bestaan voor zorgverleners.
Mooi.
Zorgverlener en patiënt zijn gelijkwaardig en partners.
Eindelijk.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.